de plek

over het werk

 

 

 

 

 

 

 

 

 

OVER LICHT EN DONKER

 

'Ik weet haast niets meer
van alles wat ik eens heb willen zeggen.
Ik wil haast niets meer zeggen.
Alleen iets van het licht'.


Hans Andreus in 'Klein boek om het licht heen'

 

De afgelopen jaren neemt het licht in mijn werk een prominente plaats in. Het licht zoals het binnenvalt
door de ramen van de kerk, het licht dat zo specifiek is voor het weidse Groninger landschap.
Beide zijn verbeeld in schilderijen en tekeningen.

In een serie tekeningen uit 2017 treedt een verschuiving op:
Het donker komt nu nadrukkelijk ook in beeld. Er is een spel van licht en donker te zien waarbij dan weer het lichte dan weer het donkere de boventoon voert.

Tijdens de atelierroute dit jaar (2019) zijn er in mijn werkruimte veel tekeningen te zien en slechts een paar schilderijen. De tekeningen bestaan veelal uit series van zowel gelijke als ongelijke formaten en zijn bevestigd op de muur met speciale, lange spelden.

De afstand die door de spelden ontstaat tussen de werken en de muur, ongeveer 3 centimeter, geven de tekeningen een ruimtelijk karakter.Het lijkt alsof de beelden zweven en op de muur achter de tekeningen ontstaat een spel van schaduwen al naar gelang de lichtval.
Door deze combinatie van tekening, muur en schaduw is het werk driedimensionaal geworden. Deze ruimtelijkheid gecombineerd met de kwetsbaarheid van het oningelijste papier en het broze krijt verlenen de werken een tere en lichtvoetige sfeer. Een lichtheid die ogenschijnlijk teniet wordt gedaan door  donkere, zwarte ruimtes naast de zachte lichtgekleurde vlakken.

Dit naast elkaar bestaan van licht en donker, zwart en wit, doet denken aan de cyclus van dag en nacht waarbij de verandering van licht naar donker en andersom een gegeven is, een natuurlijk gegeven inherent aan het leven:


Er is donker, er is licht, er is beweging.

Annemiek de Jong
Jukwerd 2019